Painonhallinta vai painonpudotus

Mikä ero on painonhallinnalla ja painonpudotuksella?

Painonpudotus ja painonhallinta ovat käsitteitä, jotka usein rinnastetaan toisiinsa. Näillä kahdella asialla on kuitenkin hieman erilaiset merkitykset ja tavoitteet. Painonpudotuksen tavoitteena on pudottaa hallitusti painoa, eli laihtua. Painonhallinta on enimmäkseen arkeen integroituja tapoja, joilla ylläpidetään terveellistä painoa pitkällä aikavälillä tai pysäytetään painon nousu.


Painonhallinnassa voidaan tavoitella kahta asiaa: 1) pysäyttää painon nousu, eli korjataan elintavat sellaiseen kuntoon että paino ei enää nouse. 2) saavutetun painon ylläpitäminen esimerkiksi onnistuneen painonpudotuksen jälkeen. Painonhallinta onnistuu kuin itsestään, kun terveyttä ja hyvinvointia tukevat ruokailutottumukset, riittävä palautuminen ja aktiivisuus on saatu mukaan arkeen.

Painonpudotus on määräaikainen projekti


Painonpudotus saavutetaan usein kalorivajeella, joka tarkoittaa sitä, että kulutetut kalorit ovat suuremmat kuin syödyt kalorit. Tämä voidaan toteuttaa pelkällä ruokavaliomuutoksella, lisääntyneellä fyysisellä aktiivisuudella tai näiden kahden yhdistelmällä. Tärkeää kuitenkin on, että painoa pudotetaan hallitusti, terveellisillä menetelmillä. Liian raju painonpudotus voi johtaa terveyshaittoihin ja pudotetut kilot tulevat usein korkojen kera takaisin.


Mikäli painoa on pudotettavana runsaasti, kannattaa laihtumiselle varata rauhallinen kilotahti ja pidempi aika. Tavoitteisiin pääsyyn auttaa, kun vuori ei tunnu liian isolta kiivettäväksi. Pudotettavat kilot kannattaakin jakaa pienempiin osiin ja lähteä pienemmällä tavoitteella liikkeelle. Kun ensimmäinen pienempi tavoite on saavutettu, se motivoi jatkamaan projektia. Jatkuva vaa’alla käyminen ei ole suositeltavaa, mutta säännöllisin väliajoin tehty punnitus ja vyötärön ympäryksen mittaaminen antavat konkreettista suuntaa siitä, miten painonpudotus etenee. Numeroita on hyvä käyttää apuna, mutta niiden ei kannata antaa hallita ajatuksia.


Painonpudotusprojektin kesto riippuu pitkälti pudotettavien kilojen määrästä ja painoa pudottavan henkilön kokonaiselämäntilanteesta. Kaikissa tapauksissa painonpudotuksen tulee olla kuitenkin määräaikaista ja jossain vaiheessa tulee siirtyä laihduttamisesta painonhallinnan puolelle.

5 vinkkiä painonpudotuksen aloittamiseen:


1. Aseta realistiset tavoitteet:

Aseta itsellesi realistiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet. Joissakin tapauksissa on hyvä, että tavoite on selkeästi mitattavissa, kuten 1-2 kilon painonpudotus ensimmäisen kuukauden aikana. Älä tavoittele pikavoittoja rajulla painonpudotuksella, joka tulee korkojen kera takaisin. Vaan pyri hitaampaan painonpudotukseen, joka on kestävällä pohjalla.

2. Löydä itsellesi toimiva ateriarytmi:

Toimivalla ateriarytmillä on suuri merkitys painonpudotuksessa. Jos nälkä pääsee liian suureksi, tulee sinun helpommin tehtyä huonoja ateriavalintoja. Epätasainen energiansaanti vaikuttaa myös jaksamiseen ja vireystilaan, sekä verensokeritasapainoon.

 

3. Lisää kasviksia ja marjoja lautaselle:

Kasvikset ja marjat ovat ravintorikkaita ja kuitupitoisia, mikä auttaa pitämään kylläisyyden tunteen pidempään. Lisää värikkäitä vihanneksia aterioihin ja samalla tulet korvanneeksi lautaselta muuta energiapitoisempaa ruokaa kuin huomaamatta.

 

4. Huolehdi ensin jaksamisesta:

Jos jaksaminen on valmiiksi koetuksella, tulisi ensin huolehtia omasta jaksamisesta. Muutoksia elintavoissa on hankala tehdä, jos energiaa ei meinaa riittää edes
normaalissa arjessa selviytymiseen. Aloita tällöin painonpudotusprojekti
palautumisesta ja kuormituksen vähentämisestä. Mitä enemmän ja paremmin nukut, sitä helpompaa on painonpudotus.

 

5. Lisää arkiaktiivisuutta:

Lisää arkeesi aktiivisuutta. Mikäli vietät melko passiivista arkea, aloita pienillä muutoksilla, kuten lyhyillä kävelylenkeillä. Pitkällä tähtäimellä olisi hyvä saada arkeen säännöllistä liikuntaa, oli se sitten kävelyä, uintia tai kuntosaliharrastamista.

 

Anna itsellesi aikaa ja muista, että painonpudotus on prosessi, eikä se tapahdu hetkessä – varsinkin jos pudotettavia kiloja on runsaasti. Keskity tekemään arjen terveellisiä valintoja, jotka voit integroida pysyvästi elämääsi. Emme suosittele tiukkoja dieettejä tai kiellettyjen ja sallittujen ruoka-aineiden listoja. Asiantuntijoiden avulla on myös helpompi lähteä liikkeelle painonpudotusprojektissa, jotta on helpompi löytää itselle toimivat tavat.


Ennen suuria muutoksia ruokavaliossa tai liikunnassa on aina hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, varsinkin jos sinulla on terveyshaasteita.

Painonhallinta ylläpitää tervettä painoa

Painonhallinnan tavoitteena on ylläpitää terveellistä painoa pitkällä aikavälillä. Se ei tarkoita jatkuvaa laihtumista vaan tasapainoa, joka tukee terveyttä ja hyvinvointia. Painonhallintaan liittyy terveellisiä elämäntapoja, kuten terveyttä ja painonhallintaa tukevia ruokailutottumuksia, säännöllistä liikuntaa sekä rasituksen ja palautumisen tasapainoa. Usein näitä tapoja opitaan jo painonpudotuksen yhteydessä. Silloin onkin luontevaa jatkaa hyviksi totutuilla tavoilla, kunhan huolehtii, että kalorivajeesta siirrytään ylläpitävään vaiheeseen ja joustavaan syömiseen.

On normaalia, että ihmisellä paino vaihtelee muutamia kiloja. Muutamien kilojen vaihtelusta ei kannata stressata. Katse kannattaa pitää pidemmällä aikavälillä. Mikäli paino alkaa selkeästi nousta tai laskea, kannattaa ottaa tarkasteluun, mistä tämä voisi johtua. Paino voi esimerkiksi alkaa nousta kuin huomaamatta arkiaktiivisuuden vähentymisestä.

Kestävän painonhallinnan avaintekijöitä ovat tavalliset arjen valinnat ja toimet, joita ei tarvitse liikaa miettiä ja ne eivät rajoita esimerkiksi sosiaalista kanssakäymistä. Terve ruokasuhde auttaa ylläpitämään painoa. Mikäli oma suhde syömiseen ja ruokaan on monimutkainen ja rajoittava, kannattaa harkita asiantuntijan apua. Oman syömisen solmujen purkaminen auttaa painonhallinnassa, kun ei tarvitse jatkuvasti kamppailla asian kanssa.

Lataa Patrik Borgin 10 askelta pysyvään painonhallintaan -opas

Nappaa kokeneen painonhallinta-expertti Patrik Borgin testatut keinot "jojoilun" selättämiseen maksutta.
Yli 20 vuoden tutkimus- ja asiakastyön aikana syntynyt "hiljainen tieto" yhdessä paketissa.

Lataa maksuton opas
painonhallinta-opas-patrik-borg

Painonhallintaa tukevia verkkovalmennuksia ja -kurssejamme

Tutustu painonhallintaan tähtääviin verkkovalmennuksiimme ja -kursseihimme alta. Valitse itsellesi sopivin ja lähde mukaan.

painonhallinta-jäähyväiset-jojoilulle-verkkokurssi-patrik-borg

Jäähyväiset jojoilulle!

Tämä valmennus sopii erityisen hyvin laihduttajille, jotka kamppailevat sallittujen ja kiellettyjen ruokien tai syömiseen liittyvien haastavien tunteiden kanssa. Sisältää etätuen.

Tutustu: Jäähyväiset jojoilulle!
painonhallinta-eroon-makeanhimosta-verkkokurssi-patrik-borg

Eroon makeanhimosta

Irrottaudu sokerikoukusta, ahmimistaipumuksesta tai makeanhimosta tämän kurssin avulla. Oikeilla keinoilla se on mahdollista.

Tutustu: Eroon makeanhimosta

Katso verkkovalmennukset ja -kurssit sivulta seuraavat yhteisstartit

Osa verkkovalmennuksistamme starttaa yhteislähtönä. 

Katso täältä kaikki valmennukset!