Kehonhuolto - jumit, kireydet
ja kiputilat kuntoon

Sen lisäksi että kehonhuolto helpottaa kolotuksia, se myös ennaltaehkäisee monia vaivoja

Kehon jumit, lihaskireydet ja kiputilat ovat yleisiä ongelmia, jotka voivat johtua muun muassa huonosta työergonomiasta, istumisesta, stressistä, liikunnan puutteesta tai liiallisesta rasituksesta. Jotkut sairaudet, psyykkiset kuoritustekijät, lääkkeet ja nivelten luonnollinen kuluminen aiheuttavat myös oireiluja kehossa. Onneksi näitä kehon kolotuksia ja jumituksia voidaan ennaltaehkäistä ja lievittää, sekä parhaimmassa tapauksessa jopa päästä niistä kokonaan eroon.

Kehonhuollon avulla voidaan ennaltaehkäistä tai lievittää oireita

1. Harjoita liikkuvuuttasi ja venyttele säännöllisesti:

  • Jooga tai pilates: Jooga ja pilates harjoituksilla voit parantaa liikkuvuutta, vähentää lihaskireyksiä ja vahvistaa kehoa.
  • Venyttely: Käytä säännöllisesti aikaa koko kehon venyttelyyn. Huomioi erityisesti alaselkä, niska-hartiaseutu ja kiinnitä huomiota lonkkien liikkuvuuteen.

2. Panosta työergonomiaan:

  • Istumatyö: Säädä työtuoli ja työpöytä niin, että ne tukevat luonnollista ryhtiäsi. Pidä näyttö silmien tasolla, ja käytä ergonomisia apuvälineitä
    tarvittaessa. Muista pitää taukoja ja nouse seisomaan säännöllisesti.
  • Työasento: Pyri välttämään yksipuolista kuormitusta työssäsi. Vaihda mahdollisuuksien mukaan työskentelyasentoa päivän aikana. Mikäli mahdollista, vuorottele istumisen ja seisomisen välillä.
  • Tauot: Pidä päivän aikana lyhyitä taukoja, joiden aikana venyttelet ja liikuttelet lihaksia.

3. Liiku monipuolisesti:

  • Säännöllinen liikunta: Useat liikuntamuodot, kuten kävely, pyöräily tai uinti, voivat auttaa ylläpitämään lihasten joustavuutta ja edistävät sydän- ja verisuoniterveyttä.
  • Voimaharjoittelu: Vahvat lihakset tukevat koko kehoa ja auttavat jaksamaan arjessa. Kiinnitä erityistä huomiota keskivartalon tukeen.

4. Huomioi fysioterapeuttiset keinot:

  • Liikeharjoitukset: Fysioterapeutin ohjeilla voit saada täsmähelpotusta.
    Asiantuntijan opeilla teet varmimmin oikeita kehonhuoltotoimia oireisiisi.
  • Manuaalinen terapia: Fysioterapeutti voi käyttää myös manuaalisia hoitomenetelmiä, kuten hierontaa ja nivelten mobilisointia.

 

5. Kokeile itsehoitovälineitä:

  • Foam roller: Putkirullauksella voi vilkastuttaa verenkiertoa ja helpottaa lihaskipuja. Putkirullalla voit hieroa ja venyttää lihaksia.
  • Jää- ja lämpöpakkaukset: Kylmäpakkauksilla voit lievittää tulehdusta ja lämpöpakkauksilla auttaa lihaksia rentoutumaan.
  • Erilaiset geelit: Saatavilla on myös erilaisia geelejä, jotka auttavat lihaksia rentoutumaan ja palautumaan.

 

6. Pyri välttämään stressiä ja rentoudu:

  • Hengitysharjoitukset: Kokeile erilaisia hengitysharjoituksia, joiden avulla voit lievittää stressiä ja vähentää autonomisen hermoston aktiivisuutta.
  • Meditaatio: Mielen rauhoittuminen ja kehon rentoutuminen auttavat purkamaan kehon jännitystiloja.

 

Kehonhuolto on kokonaisvaltaista ja usein eri menetelmien yhdistäminen voi tarjota parhaat tulokset. Venyttely, säännöllinen liikunta, stressin ja kuormituksen vähentäminen ja laadukas uni ovat hyviä yleiskeinoja kaikille. Mikäli tilanteesi on haasteellinen ja taustalla on sairauksia, kannattaa kääntyä asiantuntijan, kuten lääkärin tai fysioterapeutin puoleen. Haastavaankin tilanteeseen löytyy yleensä apukeinoja.

Kehonhuoltoon liittyviä verkkokurssejamme

kehonhuolto-niskajumin-vapautus-satu-salo

Niskajumin vapautus vartissa

Vapauta sitkeätkin niskajumit nopeasti helpoilla fysioterapeuttisilla harjoituksilla.

 

Tutustu: Niskajumin vapautus vartissa
kehonhuolto-kankijooga-kati-pallasvuo

Kankean alaselän karkotus

Päihitä alaselkäjumit helppojen harjoitteiden avulla omasta olohuoneestasi käsin.

Tutustu: Kankean alaselän karkotus
kehonhuolto-kankijooga-kati-pallasvuo

Kankijooga-verkkokurssi

Vetreydy, virkisty ja notkistu näiden helppojen "kankeille tyypeille" sopivien joogaharjoitusten avulla. Et voi olla liian kankea tai liian huonossa kunnossa tälle kurssille!

Tutustu: Kankijooga