Ruokavalio on hyvinvoinnin kivijalka

Ruokavaliolla on suuri rooli painonhallinnassa, jaksamisessa ja yleisessä terveydessä.

Ruokavalio -termi viittaa siihen, miten ihminen valitsee ja yhdistelee erilaisia ruoka-aineita päivittäisessä ravinnossaan. Se on kokonaisuus ruokia ja juomia, joita henkilö säännöllisesti syö ja juo. Ruokavalio voi olla terveyden kannalta monipuolinen ja sisältää erilaisia ravintoaineita, kuten hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.


Yksilön ruokavalioon vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, kuten kulttuuri, kotoa opitut tavat, terveystekijät, uskomukset, henkilökohtaiset mieltymykset, yleiset suositukset ja ruokavaliota koskevat omat henkilökohtaiset tavoitteet. Ihmiset voivat valita erilaisia ruokavalioita riippuen siitä, haluavatko he esimerkiksi laihtua, ylläpitää terveyttään, noudattaa uskonnollisia tai eettisiä sääntöjä tai käsitellä tiettyjä terveysongelmia. Jotkut taas eivät tee mitään tietoista valintaa ruokavalionsa suhteen, vaan syövät sitä
lapsuudenkotoa totuttua ja opittua ruokaa.


Ruokavaliolla voidaan viitata myös dieettiin, jossa noudatetaan tiettyä ruokavaliota esimerkiksi terveyshaasteiden tai laihtumistavoitteiden vuoksi.

Ruokavaliolla on monipuolisia vaikutuksia terveyteen

1. Hyvä ravitsemus tukee terveyttä

Tasapainoinen ruokavalio tarjoaa elimistölle tarvittavia ravintoaineita, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Nämä ravintoaineet ovat välttämättömiä terveyden ylläpitämiseksi ja normaalin kehon toiminnan tukemiseksi.

 

2. Ruokavaliolla on suuri rooli painonhallinnassa

Oikeanlainen ruokavalio auttaa ylläpitämään tavoiteltua ja terveellistä painoa. Tämä sisältää tasapainon energiansaannin ja -kulutuksen välillä sekä riittävän monipuolisen ravitsemuksen.

 

3. Ruokavalion ennaltaehkäisevä vaikutus

Ruokavaliohoitoa suositellaan nykyään yhä useampien sairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio vaikuttaa positiivisesti mm. sydänterveyteen, aivojen ja mielen hyvinvointiin, suolistoon sekä luustoon.

 

4. Ruokavalio antaa energiaa

Oikea ruokavalio antaa keholle tarvittavaa ja riittävää energiaa päivittäisten toimintojen tukemiseksi. Ruoka on polttoaineemme, jonka avulla hoidamme päivän askareita, liikumme ja ajattelemme.

 

Terveys ja hyvinvointi on kokonaisvaltainen ja monimutkainen asia, jossa ruokavaliolla on
vuorovaikutus monien muiden elämäntapatekijöiden kanssa. Hyvä ruokavalio tukee
terveyttä, auttaa painonhallinnassa, joustaa ja sallii sekä toimii arjessa ilman suuria
ponnisteluja.

ruokavalio-on-monipuolista

Esimerkkejä erilaisista ruokavalioista:

1. Välimeren ruokavalio: Välimeren ruokavalio painottaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, oliiviöljyä, täysjyväviljoja, kalaa ja muita mereneläviä ja sisältää niukasti lihaa. Välimeren ruokavalio on yksi tapa noudattaa ravitsemussuoituksia.

2. Kasvisruokavalio: Kasvisruokavalio koostuu kokonaan kasvikunnan tuotteista tai on kasvispainotteinen. Kasvisruokavalio voi sisältää rajatusti eläinkunnan tuotteita.

3. Vegaaniruokavalio: Vegaaniruokavalio ei sisällä lainkaan eläinperäisiä tuotteita, kuten lihaa, kalaa, maitotuotteita tai munia. Vegaaniruokavalio on kasvisruokavalioista rajoitetuin.

4. Ketogeeninen ruokavalio: Ketogeenisessä ruokavaliossa rajoitetaan voimakkaasti hiilihydraatinlähteitä. Ruokavaliossa korostuu hyvälaatuinen rasva, proteiininlähteet ja kasvikset. Ruokavalion tarkoituksena on saada keho käyttämään rasvaa energianlähteenä.

5. VHH eli vähähiilihydraattinen ruokavalio: VHH ruokavaliossa vähennetään sokerin, valkoisten viljojen ja joskus maitotuotteiden määrää ruokavaliosta. Suositaan kasviksia ja hyvien rasvojen lähteitä sekä vähärasvaisia lihoja. VHH -ruokavaliossa hiilihydraatteja nautitaan rajoitetusti.

6. Paleoruokavalio: Paleoruokavaliossa ei syödä teollisesti tuotettua tai viljeltyä ruokaa. Ruokavalio on usein vähähiilihydraattinen ja suosii lihaa, kalaa ja lintuja sekä rasvaa, vihanneksia, juureksia ja marjoja.

 

Mikäli sinulla on terveyshaasteita tai tavoitteena vaikka painonpudotus, kannattaa kääntyä ruokavalioasioissa asiantuntijoiden puoleen. Asiantuntijan avulla on helpompi löytää itselle sopiva ruokavalio, joka tukee tavoitteita.

Ruokavalioon liittyvät verkkokurssimme:

laihdutus-aikuisen-miehen-virityssarja-verkkovalmennus-erno-polus

Laihdu syömällä -ruokavalio

Valmentaja Erno Poluksen takuuvarma ruokavalio painonpudotukseen. Tule mukaan ja huomaa, miten maukasta laihtuminen voi olla!

Tutustu: Laihdu syömällä -ruokavalio